In societatea moderna, cand numarul automobilelor creste, cand unii nu pot merge nici pana la piata fara masina, e si normal ca mersul pe jos sa nu mai aiba sustinatori, sa nu fie inteles chiar. Va pot povesti un caz relevant. Calatorul nostru, pe nume Costel, S-a intalnit intr-o zi cu un jurnalist care il luase peste picior intr-un articol intitulat: ULTIMA SARITURA DE PE FIX, MERSUL PE JOS. Costel l-a convins , nu stiu cum sa experimenteze. Si astfel, jurnalistul nostru a facut intr-o noapte(sa nu-l vada nimeni) pe jos, distanta de la Bucuresti la Urziceni. Acest lucru i-a schimbat viata si acum face parte din grupul nostru si promoveaza prin articolele sale mersul pe jos.
De aceea, prin motivatia puternica pe care o acord dezinteresat, vreau sa promovez mersul pe jos in randul celor ce nu stiu placerea acestui hobby sau nu isi pot permite.Ca pana la urma, Dumnezeu a construit omul pentru a merge. Si mersul e sanatos.
Multi dintre noi acuza lipsa de timp pentru a se scuza ca sunt sedentari.Nu au timp sa mearga la sala,sa mearga pe jos sau sa urce scarile. Unul dintre dezavantajele aglomerarilor urbane este lipsa miscarii. In trecutul indepartat, oamenii erau nevoiti sa mearga pe jos zeci de kilometri zilnic pentru a ajunge intr-un sat(trib) invecinat. Astazi luam taxiul sau trenul, ca sa nu mai vorbim de automobilul personal cu care mergem chiar si pana la piata sau liceenii de ,,fite" la scoala.Si totusi, suntem fiinte bipede si am fost construiti ca sa ne miscam si am evoluat ca sa mergem. potrivit unui studiu efectuat de specialistii de la Universitatea din Michigan, mersul zilnic pe jos, in ritm moderat, timp de 30 de minute, mareste dimensiunea creierului, reduce cu 83 la suta riscul unor boli de inima si duce la scaderea cu 20 la suta a riscului mortalitatii. De altfel, mersul pe jos este cel mai complet exercitiu fizic, fiind considerat de specialisti la fel de eficace ca si joggingul(alergarea). In plus, este lipsit de riscurile la care este supus frecvent alergatorul neantrenat suficient(repercusiuni asupra coloanei vertebrale, ale talpii piciorului sau tendinite, entorse). Este singura activitate naturala care pastreaza sanatatea fizica si mentala intr-o forma buna, la orice varsta.
Mersul pe jos pune in actiune un mare numar de muschi, permite organismului sa se oxigeneze si sa se destinda, eliberand stresul. Totodata, este si un bun remediu impotriva insomniei si un stimulent al bunei dispozitii. Exercitiile fizice stimuleaza activitatea cardiaca, mentin tonusul muscular, imbunatatesc circulatia sangvina la nivelul picioarelor si previne aparitia varicelor, ridica nivelul HDL-ului (colesterolul asa-zis ,,bun"),amelioreaza valorile tensiunii arteriale, imbunatatesc sistemul imunitar prin cresterea secretiei de endorfine si scad riscul de deces prin cancer.
Asadar, de ce sa nu incepem chiar de azi?
- Domnule Valentin, sunteti foarte informat! Recunosc sincer ca eu nici macar nu am banuit aceste aspecte ale mersului pe jos si ma gandesc ca in situatia mea sunt foarte multi.
-Sigur, m-am gandit ca acest concurs va promova si binefacerile acestei pasiuni, desi e nedrept parca sa o incadram la categoria hobbyuri. Concurentii vor descoperi sau redescoperi frumusetile Romaniei si diversitatea oamenilor care o populeaza.
Nu suntem singuri, suntem un grup, avem un forum si am reusit sa strangem intr-un club pe toti urmasii lui Badea Cartan. Clubul se numeste Nicolae Ghimpu, in memoria primului roman care a facut turul Romaniei in 1888, cand Romania era mare.
Avem membri de seama: doamna Mariea, cea care are doua recorduri in Guinnes Book, domnul Alin, care a avut si el cateva actiuni de faima mondiala si multi altii care merita mai mult decat indiferenta societatii romanesti. Acesti oameni iubesc Romania neconditionat si nu au nevoie de publicitate, ceea ce au facut, au facut pentru ei si pentru cei care vor sa le afle povestile.
La inceput a fost ideea. Si apoi, toate eforturile noastre, caci toti prietenii mei isi aduc aportul, s-au concentrat spre materializarea ei. Si intampinam, chiar si teoretic probleme pe care nu ni le imaginam.
-Cum ar fi...
-Sincer, nu stiu sa va spun acum, acestea cred ca pot disparea sau amplifica in functie de gradul de interes.
-Domnule Valentin, gradul de interes e mare. Am facut un rezumat al intrebarilor telespectatorilor. majoritatea nu au stiut de intentia dumneavoastra si ne intreaba unde se pot inscrie.
-Am creat un site special pentru acest lucru.pentru inscrieri, propuneri si discutii pe aceasta tema.Deocamdata este gol, il vom dezvolta ,cum am mai spus, in functie de gradul de interes.Acest site poate fi gasit la adresa www.torro.ro.
-Torro?
-Torro este o abreviere a turului oraselor din Romania.
-Multi ne intreaba ce conditii trebuie sa indeplineasca.
-Nu ne-am gandit la asta. In general, nu vor fi conditii, poate participa oricine, noi credem ca selectia se va face pe traseu. Ce ne-am gandit pana acum e ca participantii vor fi monitorizati. Fiind o competitie, va mai trebui sa stabilim o data de start, un traseu. Alte aspecte si un regulament ma gandesc ca va trebui pus la punct cu viitorii concurenti, de comun acord.
Vreau sa vin in intampinarea altor intrebari si sa mentionez ca suntem inca in stadiul de proiect. Multe depind una de alta. In site , doritorii isi vor putea exprima opiniile. Asteptam si propuneri din partea specialistilor. Si fiindca nu exista precedent, vrem sa fie totusi o competitie serioasa si reusita si de ce nu, sa putem sa mai organizam si alte editii.
- Domnule Valentin, sunt intrebari referitoare la premiu. Va mentineti suma?Va puteti permite?
-Da. Am facut un calcul cu Costel si estimam ca acest concurs va dura aproximativ zece luni si de aceea premiul pus in joc trebuie sa fie oarecum proportional cu efortul depus.Ofer aceasta suma din inima castigatorului si chiar ma gandesc ca daca se vor oferi si alti sponsori, toti concurentii vor avea de castigat.In plus, sunt convins ca participantii vor fi placut surprinsi de aceasta experienta ce la va schimba viata si perceptia asupra mersului pe jos. Se vor imbogati cu noi imagini despre tara lor, cu frumusetea locurilor si a oamenilor cu care se vor intalni.
-Sunt convins de asta acum! Cred ca e o idee buna sa-l invitam aici si pe domnul Costel.
-Costel nu-si doreste publicitate, insa cred ca o sa-l pot convinge ca e in interesul competitiei sa lamureasca telespectatorilor aspecte care pe mine ma depasesc si acum. De altfel, el va fi alaturi de participanti punandu-le la dispozitie experienta sa, cu sfaturi si indrumari despre conditii, despre traseu si despre pericole.
-La ce pericole va referiti?
-V-am spus pana acum doar partile bune ale acestei intreprinderi. Dar sunt si pericole care pot insa sa fie diminuate sau ocolite daca le constientizezi, le accepti si la negociezi corect.
Locuiesti in acelasi loc, ai prieteni, rude ,cunostinte si tot se ivesc conflicte. Darmite colindand tara si intalnind tot felul de oameni, de animale de situatii neprevazute...Costel ne-a povestit ca a fost jefuit, sechestrat, batut, muscat de caini, fugarit de urs, lovit de masini...
-Domnule Valentin,ati fost un discret om de afaceri pana acum. Astazi ati iesit la lumina, in fata tarii scotand din necunoscut un alt om despre care noi nu am auzit si pe care cred ca merita mai mult.
-Este adevarat, daca ma inham la asa ceva e numai datorita acestui om, doar pentru ca este langa mine si va fi pe toata durata competitiei si nu in ultimul rand, este prietenul meu.
-Domnule Valentin, respectul meu si al celor care ne urmaresc si va urez succes dumneavoastra si domnului Costel. In aceasta emisiune, noi premiem simbolic pe romanii care sunt romani sub toate aspectele, adica patrioti in adevaratul sens al cuvantului, romani adevarati. Va ofer o diploma SUTA LA SUTA ROMAN si va pot spune ca sunteti printre putinii care meritati pe deplin aceasta eticheta.
- Va multumesc!